A helyes ajzás

Ahogy ígértem az ünnepi forgatagnak, megcsináltam a videót ami alapján meg tudjátok nézni, és le tudjátok ellenőrizni, hogy jól csináljátok e az ajzást!

Tudjátok, hogy nagyon fontos számunkra, hogy minden rendben legyen, ne csak a lövés technikájában, hanem az íjak helyes kezelésében is.

Az első videóban sípcsonton mutatom be az általam ismert és 15 éve végrehajtott ajzást. Nekem így még nem fordult ki a kezemből és nem tört el íj a kezemben. A lényeg mindig ugyanaz.

 1. Azonos lábbal lépek keresztbe az íjba, mint amivel fogom az íjat, figyelek, hogy a szarv NE érjen le a földre mert ha itt lekoccan akkor lepattanhat a szarvból, megfeszülhet.
 2. A szarv keresztbe áll, nálam hegyesszögbe, a sípcsontomon, szintén figyelek, hogy NEM érhet le a szarv a földre! A szarv állása a terpesz méretétől fog függeni.
 3. A markolat a fenekem alatt a combomon van valahol megtámasztva, ha látod a markolatot NEM jó! Szintén nem jó ha akkora terpeszben vagy ha a két lábad között van a markolat! Mindenkinek más lesz az optimális szög, de a lényeg hogy a combomon kell megtámasztani a markolatot!
 4. Amikor elkezdem meghajtani az íjat akkor nem marokra fogom, hanem Y áll a kezem, nehogy véletlenül megtekerjük az íjat! Mindig csak az ideggel megegyező irányba tolok, sose magam felé!
 5. HA sikerült levennem az ideget, akkor lassan elkezdem hátraengedni, és most megmarkolom mert ki akar majd fordulni a sípcsontodról, ami 1. fájdalmas, 2. nem tesz jót az íjnak ha hirtelen ugrik a helyére.

Így minden rendben kiléphetek az íjból, feltekerem az ideget és az elmaradhatatlan "Hagyományőrző" befőttes gumi alá helyezem, nehogy a tokban maradjon XD

Felajzásnál a következőkre kell majd figyelni.

 1. Amikor beleléptem, nem érhet le a szarv, mert megpattanhat.
 2. A markolat a fenekem alatt a combomon van, ha csak az alsó kart hajlítod könnyebben eltörhet, és elmásznak a szarvak a helyükről.
 3. Az elején még markolom az íjat nehogy kiforduljon, de sose tekerem magam felé, illetve amint elértem a holt pontot ahonnan már csak hajlik szépen az íj a kezem Y ban van.
 4. Figyelek hogy szépen az ideg irányába és NE magam felé hajlítsam miközben ráakasztom az ideget a helyére.
 5. Mielőtt teljesen leveszem a terhelést az íjról megnézem hogy alul bent maradt e a helyén az ideg, ha igen akkor megnézem hogy az ujjaim nem ragadnak e majd be a visszaengedett ideg alá, mert kellemetlen meglepetésben lenne részetek ( nekem 17-18 éves koromban leszedte a körmömet egy 68 fontos török íj, kellemetlen volt).
 6. Kilépek az íjból, és megnézem minden renben van e, egy kicsit meghúzom hogy minden beálljon a helyére és lőhetek is!

A 2. videón ajzószíjjal csinálom a műveletet, ahol minden ugyanaz, csak a szarvat a sípcsontom helyett az ajzószíjba akasztom, és arra feszítem rá!

Ha bármi kérdésetek lenne írjatok rám az info@ijaszat.eu címen, vagy hívjatok a 0612790295 ös telefonszámon!  

"MERT HA ÍJÁSZAT AKKOR CSODASZARVAS-ÍJÁSZBARLANG!"

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is! Köszönjük