Íj teszt 2.0 ;)

 

Íj teszt 2.0 😀

Sokan kértétek, hogy írjunk kicsit bővebben az íjainkról, hogy legyen mit olvasni. Szóval összekötjük a kellemeset a hasznossal. Én amúgy is kipróbálok mindent ami a boltba érkezik, kíváncsi természet vagyok, keresem az újat, jobbat, illetve nem szeretném ha bármi hibás termék kerülne ki tőlünk. A lényegre térve, a koncepció az lesz, hogy én folyamatosan leírom a tapasztalataimat, az adott íjakról. Ez a saját véleményem lesz, szóval bárkinek lehet majd más véleménye, gondolata, én azt írom le amit tapasztalok és érzek az íjjal kapcsolatban.

Az mai első íj a Szalóki "Koppány" névre keresztelt szépség. Ez egy magyar jellegű íj, 140 cm es idehgosszal, 17 cm es ajzásmagassággal, és 28 "on  40# os erősségben.

Meglátva az íj formáját, már rögtön megtetszett, szép ívelt vonásai vannak, erényes szarvakkal, és erős markolattal. Az íj laminált, ehhez képest nehéznek tűnik, de van benne anyag bőven, szóval megérthető. Semmi nincs túlvékonyítva, hogy a gyorsaságnak kedvezzen, de ez csak növeli a stabilitást és könnyebben kezelhetőséget. A viszonylag vastag karoknak köszönhetően nagyon könnyű ajzani, szinte esélytelen kifordítani , nagyon jó pont 😀 Lőni vele szintén nagyon jó volt, mivel hosszú az íj, jól húzható, rugalmas, és a már említett vastag karok miatt stabil is. Az én számízének vastag volt a marklat, de az megoldható, gondolom a rendelésnél szólni kell,hogy nekem kicsit kecsesebbre csinálja a mester. Az én technikámmal teljesen szépen működött, nem éreztem rúgást az íjon a vessző ( borovi, 8,2 pálca, 30", 60 grain bullet hegy) gyönyörűen repült. Na nem állítom, hogy nem lőttem ki a célból, de most nem is ez volt a lényeg. Oldás előtt becsuktam a szemem, hogy érezzem az íj mozdulatait. Gyönyörűen simán mozdult ki a kezemből előre ahogy nekem tanították anno, nem rezgett utólag.

Mindent összevetve nagyon tetszett az íj, és simán ajánlom akár kezdőknek is, hiszen minden benne van amit kereshetünk egy íjban vásárláskor, a könnyen felajzástól a jól használhatóságig, szóval 5-ös, leülhetsz!

A mai másik kiszemelt a Farmosi mester által készített, tatár típusú "Burán" névre keresztelt szépség, 28" on 36 #, 18 cm es ajzásmagasságal és kb 130 cm es ideghosszal.

Én imádom az ilyen íjakat, kicsi, szép c formából visszahajtva. Első ránézésre nekem egy keresztezés esett le. A Farmosi " Nemere" és a Farmosi "Török" íjak szerepeivel. A szarvak a török, a markolat a nemere jellegeit kapta, természetesen megváltoztatva az íj formájához. Egyszerűen imádtam már felajzani is. Persze itt figyelni kell, mert kicsit karokkal és szarvakkal áldották meg így vigyázni kell ki ne tekerjük. Elképesztően rugalmas kis jószág elsőre meghúzva. Volt benne valami ami a régi Grózer Asszírra emlékeztetett húzásban és viselkedésben. Lőni pedig egy élmény vele. Ahova tartottam oda ment, jó oldással és technikával, persze. Egy kicsit remeg és vibrál oldás után, de én ezekkel teljesen ki vagyok békülve ha így megy a vesszőm 😀 bááármkor.

Mindent összegezve az egy haladóknak ajánlott sztori. A nehéz ajzás és oldásérzékenység miatt. De ha valaki jó vagy más íjat akar magának mint eddig, hát a voksom ide hajlik 😀

Remélem tetszett az írás, csinálom innentől folyamatosan. További jó nézelődést és szép napot mindenkinek!

"Mert ha íjászat akkor Csodaszarvas- Íjászbarlang!"

Érdeklődjetek a 0612790295-ös telefonszámon, illetve az info@ijaszat.eu címen. 

Szalóki "Koppány"
Farmosi "Burán"

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is! Köszönjük