Íj választás/vásárlás

Íj vásárlása, választása.

Ez egy egész komoly kérdés, mára már nagyon sok készítőnek nagyon sok különböző típusú,fajtájú íja van, és mindegyik máshogy viselkedik mind az én mind a ti kezetekben. Ezért a legelső, hogy sose rendeljünk netről, mert a legritkább esetben lesz az a hangsúlyozom a NEKED való, legjobb választás. Lehet hogy XY-nak nagyon bevált hűűdehaajjdejól működik, de neked lehet másra van szükséged, hogy jól érezd magad lövés közben. Sok minden számít de saját magadnak kell megtapasztalni az íjak közti különbségeket.

Jelen pillanatban a kezdőknek írok, illetve azoknak akik tervezik, hogy íjat vesznek maguknak. Szóval kezdjünk is neki, röviden, tömören.

A két legmeghatározóbb típus ami jelen van a piacon, az a műgyanta illetve a laminált íjak. A műgyantákat az esetek 99% ában bevonják bőrrel, különben egész érdekes színe lenne, a bőr borítás pedig ad neki egy letisztult és elegáns vonást, nem védelmi funkciója nem sok van, egy műgyanta anyagot csak a kalapács ütésektől kell védeni, ha nem verekedni szeretnél az íjjal akkor semmi baja nem lesz. A laminált íjak üvegszál és fa és némi ragasztó laminációjából készülnek. Igen kicsit sérülékenyebb ha odacsapjuk az asztalnak vagy rávágjuk a kocsiajtót, de szakszerűen használva ugyanúgy örök életű kell legyen.

Az legelső dolog, hogy be kell lőni a tökéletes erősséget, a te húzáshosszodon, mert ha túl gyenge max technikázásra lesz jó, amire szükség is van de ha csak 1 íjunk van nem optimális. Ha túl erős erősíteni jó vele, bár arra ott a konditerem 😀 de megint nem opció ha csak 1 íjunk van. Illetve nagyon nehéz lesz a helyes technikát kivitelezni ami fontos, hogy az ízületeink ne károsodjanak. Én azt szoktam tanácsolni, hogy az adott időben kényelmes íjhoz képest válasszunk egy 2-4 fonttal erősebbet, mert ha rendszeresen használjuk, heti 2x - 3x, 1h-2h ra akkor az izomzat hozzá erősödik és megfelelővé válik az íj a céllövésre.

Műgyanta vagy laminált? Nos erre e kérdésere eléggé nehéz felelni, mert a mai piacon már megtalálhatóak a kezdőbarát laminált íjak is. Mit értek az alatt kezdőbarát?

  1. Könnyen legyen ajzható, mert egy előző cikkemben írtam már, hogy azzal a legkönnyebb az íjat tönkre tenni. http://ijaszat.eu/a-helyes-ajzas/
  2. Ne remegjen és ne rúgjon. Ez persze az  íj típusától is függ de ha sokáig olyan íjjal lövünk ami a fogtömésemet is kirázza egy-egy rossz oldásnál, ami előfordul kezdőként, nem fogod élvezni az íjászatot. Emellett az ízületeidnek se tesz jót.
  3. Ne legyen túl gyors. Nem sietünk sehova, a gyors íjak esetek legtöbbjében oldásérzékenyek és amíg az nincs a helyén felesleges bitang gyors íjakat venni. Kicsit lassabb de pontosabb, na ez lenne a cél.

Lehetne még sorolni, de szerintem ezek a legfőbb dolgok először. Hogy most te egy laminált vagy műgyanta íjjal érzed azt, hogy jól megy, az rajtad múlik. A lényeg, hogy ki kell próbálni. A másik fontos szempont, hogy szeresd meg az íjat ami a kezedbe van. Ha kicsit nem tetszik, vagy nyom a markolat vagy csíp, szúr, harap akkor máris könnyebb lesz szelektálni. Hagyj magadnak időt, hogy kiválaszd az elsőt mert ez egy fontos döntés, szeresd amikor a kezedbe veszed, szeresd ahogy lő és akkor minden egyes pillanatát élvezni fogod, ez a lényeg 😀 !

Alul találtok néhány íjat amit szeretek ajánlani kezdőknek, semmi elfogultság, ez az én véleményem. Most kezdő felnőtteknek írtam, természetesen a gyerekekre is ugyanez a szelektáció vonatkozik.

Egy kis mese, amikor én kezdtem az íjászkodást, 9 éves voltam és Miskolcig kellett apámmal lemennem, mert csak ott volt íjász bolt. Akkor még nem volt rálátásom, és sajnos ki se tudtam próbálni a jövőbeli fegyverem, teszem hozzá ekkora választék se volt. De a lényeg, hogy az eladó segítőkészsége és rálátása az egészre azt eredményezte hogy kiválasztottuk ami szép volt, nagy és tetszett 😀 így az én íjam kiszolgált engem a kövi 2 évben utána meg már váltani kellett mert nőttem, erősödtem, elkezdtem versenyezni stb stb. Minden nap 150-200 akat lőve fiatalon mindenhez hozzászoksz. Egy szónak is száz a vége, mi itt a Csodaszarvasban azon vagyunk, hogy segítsünk megtalálni a nektek legmegfelelőbb íjat és minden szükséges kiegészítőt.

Ha bármilyen kérdésetek van, várom őket szerettek a linkre kattintva megtaláljátok elérhetőségeim/elérhetőségeinket http://ijaszat.eu/kapcsolat/

Remélem tetszett, olvassátok, kövessetek minket " Mert ha íjászat akkor Csodaszarvas-íjászbarlang"!

További szép napot!

Tamás

Norka "Mágus"
Fejes "Nomád"
Liskány "Magyar"
Kovács "Magyar 1"
Jancsó "Turul"
Kovács L. "Magyar"
Szalóki "Koppány"
Fejes Lam." Nomád"

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is! Köszönjük