Íjteszt

Íjteszt!

Ahogy már a facebookon is jeleztem felétek, nemcsak folytatom az íjteszttel kapcsolatos tevékenységeimet, hanem kicsit fejlesztem, először azzal, hogy TI, kedves követőink, olvasóink választjátok ki, melyik készítő melyik íját teszteljem.

Sok-sok kérés, kérdés jött az első postommal kapcsolatban, onnan választottam mostanra először 3 műgyantát.   ( Aztán a folytatásban nem marad le természetesen a többi se, de egyszerre a 3 bőőőőven elég lesz)

Liskány "Magyar", Kassai Mongol "Farkas 2", Kassai Magyar "Agár", lettek a választásaim. Kezdjünk is neki, 1-2-3...

 

Liskány "Magyar"

Liskány "Magyar"

A Liskány István által gyártott műgyanta íjak igazi remek művek. Amit most teszteltem az a magyar formája volt. 28" on 38# Műgyanta tehát van súlya, amit sokan szeretnek, a markolat tenyérbe illő, a fonás-minta belül gyönyörű, a szarvak egyedien kecsesek. Nagyon jól húzható, kellemesen erősödik, ahogy húzza az ember. Semmi fal, semmi kellemetlen hang vagy zaj. 

A videón 31" környéki vesszőkkel lövök, ez volt ami fonterőben hozzáillett ( mert igen, számít hogy milyen merevségű, spine értékű vessző került bele, és később majd a súlya is számítani fog,de erre még visszatérek egy másik bejegyzésben, mert tervezek nyílvessző, tab, tegez teszteket is csinállni, készítőkkel leülni, beszélni és postokat készíteni. Így megy ez Én ilyen vagyok...:D na térjünk vissza...), és jól látszik, ilyen szépen egyszerre hajlik a kar. Kívülről is szép, belülről meg nagyon jó használni. Minden kezdő és vagy vásárló íjásznak a kezébe szoktam adni, mert egyszerűen ez az egyik kedvenc műgyanta íjam. Minden pozitívum mellette szól, jelen állás szerint nem tudok rosszat írni róla. Én erre az íjra 5, azaz 5 pontot adok ( haha, remélem ismerős mindenkinek XD)

Kassai Mongol "Farkas 2"

Kassai Mongol "Farkas 2 "

Kassai Lajos neve nem ismeretlen köreinkben. Kassai Lajos keltette újra életre hazánkban az íjászkodás és lovasíjászkodás művészetét, tette világhírűvé és naggyá először ezt a sportot, és miatta újra mindenki a magyarok nyilaitól retteg Európában 😀 Egyszóval sokat köszönhetünk neki. 

Ez a példány 30" környékén 37 # volt. Azt tudni kell, hogy íjait a lovasíjászok számára készítették, most nem azt állítom hogy talpas íjászok nem tudnak lőni vele, hanem hogy elsősorban a lovasíjászok közkedvelt fegyverválasztása. Amikor 15- 16 éve megkaptam első íjamat, az egy Kassai Mongol "Farkas 2" gyönyörőség volt, és a mai napig bent van a boltban, bárki kéri megmutatom 100% al müködik !! Imádtam, és ezt a formát máig szoktam ajánlani, ha íjválasztásról van szó. Felnőtt fejjel nekem mások a prioritásaim, nem szeretem a nagy ajzásmagasságot, mert az én számízemnek nem dolgoznak eleget a karok, emiatt nem olyan gyors az íj, ami pont jó kezdő íjászoknak, hiszen így az íj nem olyan oldásérzékeny. A markolat nekem túl vékony, de ha gyorstöltésről van szó megint ide jár a pont. Mindent egybevetve egy jó kezdő íj, de mindenképp össze kell hasonlítani más íjakkal,  mert mint már írtam egy előző írásomban, mindenki mást keres íjválasztás terén is,  😀 ( még szerencse )

Kassai Magyar "Agár"

Kassai Magyar  "Agár"

Szintén Kassai mester remekművével állok szemben, egy 30" 34# volt most a kezemben.  Ahogy már írtam a farkasnál is nekem a nagy ajzásmagassággal van a legnagyobb problémám, segíti a gyorstöltést de levesz a íj teljesítményéből. Ez az én szerény véleményem, még édesapám ezzel a jószággal kezdett, még a piramisok előtti időkben  :D,  és szépen működik a mai napig, szóval semmi minőségi probléma nincs. Kezdőknek kiváló tanuló íj, könnyű ajzani és kezelni, nem gyors, nem oldásérzékeny, de mint midig itt is leírom, hogy ki kell próbálni többet is. A videón látjátok, hogyan működik, az én technikámmal, de persze más technikával más lesz. Kifejezetten hosszan lehet húzni, áthúztam rajta a 34" os bemérőpálcát simán, szal se fal, se semmi. Tényleg aki szereti ezeket a típusokat 100% ban támogatom!

Remélem tetszett megint az írásom, nem akarom túlcifrázni , túlhúzni, de ha valakit még bármi érdekel az íjakkal kapcsolatban, nyugodtan felhívhattok, írhattok. 

Továbbra is folytatni fogom az írásokat, és a kövi 2-3 választás között, tuti bent lesz Jancsó Gyuszi Árpilise és Végh Robitól a Turul... többit még nem tudom, még visszaolvasom a commenteket.

További jó böngészést kívánok, és olvassatok, kövessetek minket!

"Mert ha íjászat akkor Csodaszarvas!"

 

Liskány "Magyar"
Kassai Mongol "Farkas 2"
Kassai Magyar "Agár"

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is! Köszönjük